Name day

2024
03 / 28
csütörtök
Ma Gedeon, Johanna napja van
 
+10
°
C

Mi köti össze a fotóst, a szobrászt, a nyomdászatot? Ingyenes vasárnapig a T25!

„Apámat itt fedezték fel” – emlékezett és emlékeztetett Bencsik Gábor történész, újságíró a nagyatádi városnapon. Néhai Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész bizony nagyatádi család sarja, bár születési dokumentumaiban Marcali szerepel. Ott dolgozni volt a család éppen, amikor Bencsik István világra jött. „Pedig Nagyatádon laktak ekkor” – mondta fia, Bencsik Gábor, aki a család nevében emlékezett a posztumusz nagyatádi elismerés átvétele előtt. A kitüntetés és az állandó kiállítás megnyitása szerinte „apám harmadik hazatérése”. Nagyatád a szabadon gondolkodó művészt elküldte annak idején. Bencsik István a Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep vezetőjeként hívta meg Pauer Gyulát az 1978-as évben, aki ekkor készítette el az államellenesnek ítélt Tüntetőtábla-erdő című munkáját. A később csak Táblaerdőként említett művet szó szerint „elkaszálták”, kifűrészelték, az eredetiről nagyon kevés fotó maradt fenn. Bencsik Istvánt menesztették. A Professor Emeritus, Kossuth-díjas szobrász, a pécsi egyetem oktatója, az MMA tagja azonban bőven hagyott jelet a nagyatádi tájban, például a rendőrség előtti játszótérre érkezve a Kis lovag köszön ránk. Elpusztult alkotásai közül az Egyensúly, vagy éppen az Alak szintén a szobortelep történetét gazdagítják.

A most megnyílt T25 Galéria és Közösségi Ház az ő munkáit is rejti. S rajta kívül – sokak mellett - helyet kap itt néhány olyan festmény, amit annak idején egy családi ház rejtett. Ha jól emlékezik e sorok írója, az alkotó önarcképe egy időben már a lépcsőfordulóban a belépőre köszönt. Mezey Mária Magdolna alakja, hite, életútja a nagyatádiak nagy részének személyes élmény. Munkásságáért posztumusz kapott városi elismerését leánya, Szegvári Józsefné vehette át.

Sok a múltból visszaköszönő érzés, festmény, fotó, grafika kapott helyet a T25 Galéria és Közösségi Házban amelynek termeit május 1-ig minden nap díjtalanul látogathatja a közönség 15 és 18 óra között.