Name day

2024
04 / 26
péntek
Ma Ervin napja van
 
+10
°
C

Kárpátalja hangja, a Credo érkezik Nagyatádra szombaton

A zenei élmény mellett lelki összetartozásra és kiállásra is hívják Nagyatádra az érdeklődőket a polgári körök március 26-án 16 órára. A Nagyatádi Kós Károly Erdélyi Kör névadójának szobrát avatják a református templom előtti téren, majd a Kárpátaljáról érkező Credo Együttes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. 

Kós Károly temesvári születésű építész szobra – a nagyatádi Trianon emlékműhöz hasonlóan – nem kapott helyet közterületen, így egyházi berkekben lelhet otthonra. Emlékbeszédet mond Nagy Ervin Kossuth-díjas építész, avatóbeszédet Szászfalvi László országgyűlési képviselő. 

A szoboravatást követően a Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes ad koncertet. Az együttest Ivaskovics József zeneszerző, zenetanár alapította, aki ma az ungvári református gyülekezet presbitereként is munkálkodik. A Credo két és fél évtizeddel ezelőtti megalapítása óta 15 lemezt készített, számtalan koncertet adott magyarok lakta területeken. A Magyar Örökség Díjjal is elismert együttes megálmodója, a Magyar Arany Érdemkereszt - díjas Ivaskovics József korábban – a békeidőnek nevezett korban – így írt: 

„Nem titok, Kárpátalja elzárt szigete a Magyar Világnak. Hogyan éli ezt meg a „rezervátum” lakója? Mit érez, mit gondol? Milyen öröm és bánat emészti az anyaországba látogatót? Hogyan éli meg a határátkelést, ha Magyarországra, Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, vagy Muravidékre szeretne ellátogatni testvéreihez? Mit érez, amikor nem tudja megfizetni kis fizetéséből a méregdrága útlevelet, vízumokat, az útiköltséget és ezért le kell mondania a meghívásokat? Mit érez, amikor ezért a testvérei megorrolnak rá és megdorgálják lassúságáért, hosszú tétlen hallgatásáért? Mi fáj neki, amikor mindennap, újra meg újra el kell tűrnie egy idegen hatalom megaláztatásait; amikor "elveszti" gyermekét, és már nem érti unokája szavát?”

Írta mindezt akkor, amikor még nem dörögtek a fegyverek… 

Fotó: facebook