Name day

2024
04 / 25
csütörtök
Ma Márk napja van
 
+10
°
C

Félmilliárd forintot kapott év végén a Nagyatádi Kórház

Nincs lejárt tartozása a Nagyatádi Kórháznak – tudta meg testvérlapunk, a barcsihirek.hu. A térség betegeit részben ellátó intézmény több mint félmilliárd forintnyi pluszpénzt kapott az állami költségvetésből.

Az 536 milliós forrás nagy részét a tavalyi év költségeinek rendezésére fordították, ez közel 440 milliós kiadást jelentett. Az intézmény a kapott forrásnak köszönhetően jubileumi jutalmakat is tud folyósítani, 52 dolgozó kaphat több évtizedes szolgálatért anyagi elismerést, többen 2 millió forint körüli összeghez juthatnak. A több évtizedes szolgálatot anyagilag is elismerik, mivel visszamenőleges hatállyal váltak közalkalmazottá a dolgozók a 2013-as újbóli állami kézbe kerülés után.

A Nagyatádi Kórházat a rendszerváltoztatástól 2008 nyaráig az önkormányzat üzemeltette.  A város ekkor kényszerpályára került, az egészségügyből kivont központi forrásokat helyi bevételekből nem lehetett pótolni.

2007-ben, Horváth Ágnes minisztersége idején kritikussá vált a helyzet, a kórház igazgatója a pénzügyi helyzetről szóló beszámolót ezzel zárta: „Összegzésképpen megállapítható, hogy az elmúlt egy és negyed év során a kedvezőtlen makrogazdasági változások hatására az intézet eladósodottsága tovább nőtt. Abban az esetben, ha a finanszírozási feltételek nem változnak, illetve, ha a ma még nem ismert, 7-12. havi teljesítmény volumen korlát kedvezőtlenül alakul, akkor a folyamatok további felerősödése prognosztizálható. Helyzetünk javulásához tehát mindenképpen központi intézkedésekre (kedvező TVK, új elveken nyugvó finanszírozás) van szükség.”

2007 januárjában babakocsis tüntetést is szerveztek az itt élők a gyermekosztály bezárása ellen, de a kórházból már 2006-ban megkezdték a dolgozók elbocsájtását forráshiányra hivatkozva.

2007-ben az akkori főigazgató az előterjesztésben jelezte: „A jelenlegi helyzet bizonytalansága okán nemhogy stratégiai, de még operatív terv sem készíthető fenntartások nélkül.” A képviselő-testület így pályázat útján külső működtetőt keresett, ám a helyben maradó dolgozóknak közalkalmazotti jogviszonyukról le kellett mondaniuk.

Többen megvárták juttatásaikat és másik kórházhoz szegődtek. A Nagyatádon maradó dolgozók bére azonban 2010 után sem rendeződött, hiszen „magánkézben” zajlott az ellátás, a dolgozókat nem az állam, hanem a kórházat üzemeltető Medical Investments Zrt. helyi cége foglalkoztatta. 2013-ban vált újra állami fenntartásúvá a Nagyatádi Kórház (KATTINTS IDE AZ AKKORI BESZÁMOLÓÉRT), amely adósság nélkül zárta a 2021-es évet.