Name day

2024
04 / 25
csütörtök
Ma Márk napja van
 
+10
°
C

Európában is egyedülálló eszközzel válhat piacvezetővé a Büttner Kft.

Közép-Európa legnagyobb kapacitással bíró egyedi alkatrész- és szerszámlapgyárának létrehozása a célja a Büttner Kft.-nek - hangzott el kedd délelőtt a nagyatádi vállalkozás modern technológiájú eszközök beszerzésére, ingatlanbővítésre, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológia bevezetésére irányuló pályázatának projektnyitó rendezvényén.

A Pannon Filharmonikusok vonósnégyesének előadását követően Büttner Tamás mutatta be az idén harminc esztendős vállalkozás történetét, mely évi 3500 tonna acélt és alumíniumot dolgoz fel. 5,2 milliárd forintos tavalyi bevételük 66%-a származott exportból. 250 főt foglalkoztatnak, a duális képzés keretében pedig 80 tanuló rendelkezik szerződéssel. Kiemelte, az alapokról indultak, több mint 1,5 milliárd hazai és uniós pályázati forrást nyertek, melyek közül valamennyi sikeres volt.

- Aki a modern technológiákat birtokolja az lesz versenyképes - mondta ifjabb Büttner Tamás ügyvezető, aki a pályázat részleteit ismertette. A 682 millió forintos, 70 százalékban európai uniós pályázati támogatást élvező, jövő nyárra befejeződő beruházás részeként háromdimenziós fém- és műanyag nyomtatókat, szerszámgépet, és egyebek mellett megmunkálóközpontot vásárolnak, bővítik a hőkezelő épületét, továbbá épületeik fűtését, hűtését szolgáló hőszivattyús rendszereket telepítenek. A nagyméretű 3D fémnyomtató - melyből a világon is összesen csak tíz darab van, Magyarországon pedig ez lesz az első - beszerzésével extrém méretű, három tonnás fém nyomtatása is lehetségessé válik, s ezzel piacvezetővé válhat a vállalkozás. Egy nagyméretű 3D műanyagnyomtató beszerzésével pedig új piaci lehetőségekhez jut a vállalkozás, akár a műanyag alkatrészek gyors utánpótlása, akár prototípusok gyártása terén. A Közép-Európában is egyedülálló gép kihasználásával piacvezetővé válhat a vállalkozás. Nagyteljesítményű vízszintes megmunkálóközpont valamint 5 tengelyes CNC szerszámköszörű és mérőgép beszerzését is tervezik. Utóbbival saját részre és a piacra is tudnak szerszámokat gyártani.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára valódi sikertörténetnek nevezte a Büttner Kft. Elmúlt években elért eredményeit. Kiemelte, hogy mára Magyarországon sikerült kialakítani azt a környezetet, amely megbecsüli a sikeres vállalkozásokat. Valódi munkaalapú gazdaságot hoztak létre, végre szakítottak a káros segélyezés alapú gazdasággal. Kiemelte: látványosan erősödik az ipar is, ezért innovatív jövőorientált bátor patrióta gazdaságpolitikára van szükség magyar érdekekkel és a magyar tulajdonú vállalatokkal. Ehhez pályázati forrásokkal járul hozzá a kormány, a Ginop plusz gyors indítása 680 milliárd forintot jelent a vállalkozásoknak. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a 2010 óta a kormányzás fontos pillére, hogy mindent meg kell tenni a vidéken élőkért, éppen ezért fontosak az áprilisi parlamenti választások, “hogy ne visszaforduljunk”.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Nagyatád és környéke már nem hátrányos helyzetű térség, ebben a környék legversenyképesebb, leghatékonyabban működő cégének, a Büttner Kft.-nek is nagy szerepe van, ugyanis a társaság számos fejlesztést, kutatást végzett az elmúlt évtizedekben, sok munkahelyet teremtett és tart meg, emellett úttörője a duális képzésnek. Többek között nekik is köszönhető, hogy a térségben az elmúlt 10 évben több mint 50 százalékkal csökkent a munkanélküliség. A Büttner Kft. nem pusztán gazdasági vállalkozás hanem közösség, melynek jövője is van.

A rendezvény zárásaként időkapszulát helyeztek el, benne a város címerét ábrázoló fém érmével, a város logója “Nagyatád a megújulás városa” felirattal, valamint egy térkép a déli iparterület stratégiai fejlesztési tervével. Ormai István polgármester a Büttner Kft.-t méltatva azt hangsúlyozta: Jó tudni hogy itt van Nagyatádon ez a vállalkozás az itt élők és a város szempontjából is. A 30 éve működő társaság a város legnagyobb árbevételű cége, részt vesz a szakember-utánpótlásában, működését a folyamatos kezdeményezés, az innováció, az új megoldások keresése jellemzi.