Name day

2024
04 / 24
szerda
Ma György napja van
 
+10
°
C

Ander: Vagy nyerek, vagy „hősi halott leszek”

Az országos listák talán már most kijelenthető, hogy a Somogy 2. választókerületben win-win helyzet van, ugyanis egyik jelölt sem kapott befutó helyet saját pártja listáján. 2014-ben változott a besorolás, amikortól a képviselők számának drasztikus csökkentését szavazta meg az országgyűlés. Korábban az is előfordult, hogy a Nagyatád és Barcs térségét jelentő Somogy 6-os vk-ból három képviselő jutott a törvényhozásba. 2014 óta duplázik a most már Somogy 2. vk néven futó, jóval nagyobb körzet. Ekkortól képviseli egyéniben Szászfalvi László az itt élőket (tehát nem 1998…), Ander Balázst pedig a Jobbik juttatta be listájáról az elmúlt két ciklusban. 

A választás tétje 106 egyéni mandátum illetve a pártok 93 képviselőt juttathatnak be összesen listán a töredékszavazatok alapján. 

Most azonban senki nincs biztos befutó helyen. Szászfalvi László a Fidesz-KDNP listáján a 84. helyen áll, Halászné Hunyadi Gyöngyit a Mi Hazánk a 98. helyre sorolta, Palkó Sándor a Megoldás Mozgalomnál a 47. Ander Balázs, aki korábban a Jobbik listáján szerepelt, most Márki-Zay Péter és Dobrev Klára vezette lista 275. helyét kapta meg. Ander Balázs ennek kapcsán a közösségi médiában tette közzé álláspontját, majd kérdésünkre úgy fogalmazott: „ vagy megnyerem ezt a térséget, ezt a körzetet, vagy – mondhatjuk úgy - hősi halott leszek.” Szászfalvi László, Halászné Hunyadi Gyöngyi és Palkó Sándor eddig nem kommentálta a listás helyek elosztását.